25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (2024)

Sensory Bins zijn ideaal om vooral jonge kinderen bezig te houden. In dit artikel laat ik je 25 verschillende Sensory Bins zien en leg ik je uit wat een Sensory Bin nou eigenlijk precies is.

Inhoud toon

Wat is een Sensory Bin?

Een Sensory Bin is eigenlijk niet meer dan een bak waar je een bepaald soort materiaal in doet waar je kind vervolgens mee kan spelen. Die vulling kan van alles zijn.

Ongekookte rijst of pasta, gedroogde bonen, steentjes of confetti. Maar ook water, zand, watten of scheerschuim is mogelijk. Zeker voor jongere kinderen is dit goed omdat ze op die manier vertrouwd raken met verschillende vormen en structuren.

Ook is het ideaal om het vrije spel op deze manier te stimuleren maar je zou ook bepaalde opdrachten kunnen verzinnen.

Maar wat kan je er dan mee?

 • Voelen; door een aantal kleine voorwerpen te verstoppen onder en tussen het basismateriaal en je kind te blinddoeken wordt dit een leuk spel. Laat je kind de voorwerpen zoeken en te raden.
 • Vrij spelen; vul een bak, of meerdere, met basismateriaal en laat je kind een aantal spullen uitzoeken om mee te spelen. Bekers en bakjes bijvoorbeeld, zodat ze alles kunnen scheppen en overgieten in een andere bak.
 • Tellen; hierbij is het belangrijk dat het basismateriaal telbaar is; zoals wattenbolletjes of grote pastastukken. Maar ook steentjes, knikkers of knopen zouden kunnen. Pak vervolgens een aantal bakjes en zet daar opeenvolgende cijfers bij, bijvoorbeeld 1 tot en met 10, en laat je kind het juiste aantal in de bakjes doen.

Verschillende Sensory Bins

In onderstaande lijst laat ik je 25 verschillende Sensory Bins zien die stuk voor stuk leuk zijn om te doen. Ontdek wat je kind het leukst vindt, en misschien kun je daar dan zelfs wel variaties op bedenken!

Puzzel zoektocht

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (1)

Vul een bak met basismateriaal en verstop daar puzzelstukken in. Dit kan van één puzzel zijn, maar wanneer je kind het aankan, kun je er ook de stukjes in verstoppen van twee puzzels.

Knopen

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (2)

Zorg ervoor dat je verschillende knopen hebt in een aantal verschillende kleuren. Ook heb je bakjes nodig in diezelfde kleuren. Je kind kan de knopen zoeken en vervolgens in het juiste bakje leggen.

Leer het alfabet

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (3)

Wil je kind het alfabet leren? Doe dan alle letters in een bak. Wanneer je magnetische letters gebruikt kun je er een magneetbord met voorbedrukte letters bij gebruiken zodat je kind ze op de juiste plek kan leggen.

Bloemen planten

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (4)

Neem wat bakjes en verschillende plastic bloemen en laat je kinderen de bloemen planten in de bakjes met het basismateriaal.

Nepsneeuw

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (5)

Met nepsneeuw kun je heel mooie fantasieverhalen maken. Door gebruik te maken van verschillende dieren en bijvoorbeeld dennenappels kan je kind helemaal opgaan in zijn/haar fantasie.

Vogels voeren

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (6)

Door het gebruik van versnipperd papier als basismateriaal en stukjes gekleurde pijpenragers lijkt het net of er wormen in het zand zitten. Gebruik een wasknijper om de wormen te vangen en in een bakje te doen, om zo de vogels te voeren.

Safari dieren

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (7)

Is je kind gek op dieren? Maak dan een bak met grote rijstkorrels en verschillende dieren en bomen. Je kind zal er al snel een eigen fantasieverhaal bij bedenken.

Chocolademelk

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (8)

Een bak met (koffie)bonen, wattenbollen en een aantal kopjes en keukengerei is alles wat je nodig hebt voor een heerlijke kop warme chocolademelk met marshmallows!

Lente

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (9)

Door het gebruik van vooral groene en gele kleuren, de nodige nepeieren en kuikentjes kun je een mooie lentebak maken. Een paar bloemen erbij en natuurlijk wat echte paaseitjes en je bent klaar om te spelen!

Doppen

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (10)

Met enkel wat gekleurde rijst, verschillende doppen en wc- of keukenrollen kan je kind ook al heel veel plezier beleven!

Water

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (11)

Ook op een snikhete dag kun je natuurlijk met een Sensory Bin spelen. Vul hem met water, ijsblokjes en verschillende bakjes, vergieten en zeefjes om heerlijk te kunnen spelen en tegelijkertijd wat af te koelen.

IJsjes

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (12)

Wie is er klaar voor een lekker ijsje? Door middel van wattenbolletjes, verschillende kleuren kralen en een paar bakjes en lepels kun je de mooiste ijsjes maken.

Verschillende dieren

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (13)

Kun jij alle kleuren bij de juiste dieren vinden? Door gele rijstkorreltjes te gebruiken voor een eend en bijvoorbeeld groene voor een kikker en vervolgens al die kleuren bij elkaar te gooien is het voor je kind een leuke puzzel!

Pinguïns

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (14)

Door water beads te gebruiken in verschillende tinten blauw én doorzichtig creëer je een mooie ijsbak. Door wat wattenbollen in een zakje te doen en deze te bevriezen maak je een mooie ijsberg.

Nu nog wat pinguïns erbij en je kunt weer een heel nieuw verhaal verzinnen.

Vliegtuigen

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (15)

Met blauwe rijst maak je de lucht en met wattenbollen de wolken. Voeg daar een aantal verschillende vliegtuigen, helikopters en/of luchtballonnen aan toe en je kunt de hele wereld over vliegen!

Rijstkokers

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (16)

Door een aantal keukenrollen met elkaar te verbinden en die in een bak met rijst te zetten kun je een heel mooie bak creëren.

Maak wat openingen waar een trechter in kan en een bakje aan de onderkant en zie hoe de rijst een eigen weg maakt.

Diertjes zoeken

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (17)

Verzamel zo veel mogelijk blaadjes, takjes en stukjes mos en schors en doe dit in de bak.

Voeg wat speelgoedmiertjes, -torretjes en -sprinkhanen toe en verstop deze zo goed mogelijk. Hoe snel kan jouw kind alles vinden?

Schatzoeken

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (18)

Door een bak te vullen met zand of magnetisch zand en daar allerlei verschillende ‘diamanten’ en ‘sieraden’ in te verstoppen zal het voor je kind ontzettend spannend zijn te ontdekken wat hij/zij allemaal kan vinden in de schat.

Strand

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (19)

Door het gebruik van blauwe stenen of water beads en wat magnetisch zand maak je al een mooi strand. Voeg hier nog wat zeedieren en schelpen aan toe en je bak is klaar.

Tuinieren

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (20)

Gebruik bruine rijst of iets anders dat lijkt op donker zand, en stop daar verschillende groentes of bloemen in. Je kind kan dan met een schep, een hark, een zeef en wat bakjes alles gaan oogsten.

Graafmachines

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (21)

Door de bak te vullen met versnipperd papier of rijst, en daar wat graafmachines en shovels aan toe te voegen kan je kind helemaal opgaan in zijn/haar fantasie.

Op de maan

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (22)

Door het gebruik van zwart zand of zwarte rijst, een aantal sterren en planeten en natuurlijk een stoere man, kan je kind een verhaal maken over het landen op de maan.

Leren schrijven

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (23)

Wil je je kind wat letters leren? Verstop dan verschillende letters in een bak. Heeft je kind er eentje gevonden? Leg deze dan op een papiertje zodat je kind deze over kan schrijven.

Sneeuwpop maken

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (24)

Hoe snel kan jouw kind deze sneeuwpop helemaal vullen?

Boerderij

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (25)

Door de bak te vullen met gedroogde bonen of maïs, een schuur/stal toe te voegen en verschillende dieren kun je een mooie boerderij maken. Ook zou je er wat hooibalen en een tractor bij kunnen zetten.

Zoals je ziet is er erg veel mogelijk, en dit is nog lang niet alles. Er is zoveel materiaal dat geschikt is als basis en verder kun je er praktisch alles in doen wat jij of jouw kind leuk vindt.

Sensopatisch materiaal
 • Sensopatisch spel, materialen en speelgoed
 • Spelen met badverf
 • Spelen met kinetisch zand
 • Spelen met klei
 • Spelen met koffie
 • Spelen met Loose parts materialen
 • Spelen met nepsneeuw
 • Spelen met oobleck
 • Spelen met open einde materialen
 • Spelen met gekleurde rijst en pasta
 • Spelen met scheerschuim
 • Spelen met speelschuim
 • Spelen met sneeuw
 • Spelen met sneeuw en ijs
 • Spelen met spaghetti
 • Spelen met thee
 • Spelen met waterparels
 • Spelen met zand
 • Spelen met zandschuim
 • Messy play
Sensopatisch spel
 • Snoezelen voorbeelden
 • Sensory bin maken
 • Sensory bottles maken
 • Voelbord baby maken
 • Blotevoetenpad maken
 • Sensopatische kerstballen
 • Over
 • Laatste berichten

Renate

Ik ben Renate en woon samen met mijn partner en twee dochters. Ik werk parttime als callcenter agent. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een blog, ben ik mede eigenaar van een site waar je tips over dating kunt vinden en heb ik recent een eigen website opgezet. Ook schrijf ik dagelijks artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Ik vind veel dingen leuk; schrijven, koken, films/series maar vooral met mijn gezin bezig zijn. Ook al is het niet altijd even gezellig, leuk en makkelijk in huis, we doen wel allemaal ons best!

Laatste berichten van Renate (alles zien)

 • Aftelkalender maken kind; voor vakantie, verjaardag, Sinterklaas of Kerst - 1 oktober 2023
 • Babyshower activiteiten voorbeelden - 30 januari 2023
 • Halloween kostuum kind; 32 simpele verkleed ideeën om zelf te maken - 1 oktober 2021

Gerelateerde berichten:

Spelen met scheerschuim; 10x knutselen en activiteiten voor peuters en kleutersValentijn spelletjes en activiteiten in het thema van de liefde voor kinderen

25x Sensory bin maken; van sensory speelbak tot sensory play tafel- Mamaliefde.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6484

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.