Postpartum Essentials: alles wat je écht nodig hebt op een rijtje - Holy Mom (2024)

Postpartum Essentials: alles wat je écht nodig hebt op een rijtje - Holy Mom (1)
  • new mom
17 maart 2021

|Door Celine

De meeste mensen zijn zo druk bezig met zwanger zijn en bevallen, dat het moment daarná helemaal vergeten wordt. Het moment waarop die baby er dus is en je in je gaasonderbroek op je compressen zit te voeden. Bevallen is natuurlijk belangrijk en dat een beetje op een fijne, eigen manier doen ook. Maar val je daarna onvoorbereid in het 24/7 moederschap, tja. Wat zal ik zeggen. Selfcare is hip, maar na de bevalling is het onmisbaar. Niet alleen heb je er net een baby uit gewerkt, je bent zelf ook net opnieuw geboren. Als mama. Welkom, ‘t is best leuk hoor hier in mamaland! En om de landing voor jezelf wat aangenamer te maken, hier mijn hoogstpersoonlijke postpartum essentials. Getest en goedbevonden.

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Jij bent de baas

Allereerst: kijk, we zijn allemaal anders. En wat ik helemaal het einde vond, kan jou totaal niet aanspreken. Duidelijk. Logisch. Lees dus, en voel wat bij jou resoneert. Doe dát. Jij bent de baas, de regisseur van deze geweldig bijzondere periode in je leven: het vierde trimester. De eerste 40 dagen na de bevalling hebben veel impact op hoe je herstelt. Op hoe je je geestelijk voelt, hoe je borstvoedingsavontuur van start gaat, hoe je kunt genieten en een band ontwikkelen met je kind. Binnen een week weer staan stofzuigen is in dit opzicht niet zo stoer. Goed voor jezelf zorgen, in bed blijven, je laten vertroetelen en om hulp durven vragen wél. En wedden dat dat voor het gros van de vrouwen een heel stuk moeilijker is?

Door, door, door

We zijn zo gewend om door te gaan, om sterk te zijn, stoer, mannelijk haast. Nu dus niet. Jij bent de pas bevallen koningin – gedraag je er dan ook naar! En geniet er eens van dat andere voor je lopen, je hebt straks nog genoeg tijd om hele dagen de benen uit je lijf te hollen. In veel tradities gaan ze uit van die 40 dagen en kennen ze het gezegde: 40 dagen voor 40 jaar. Oftewel, als je jezelf nu even 40 dagen in toom houdt, heb je daar de komende 40 jaar van je leven profijt van. Klinkt als een goede deal, toch?
En hoe cliché het ook klinkt: je baby heeft het meeste aan een blije mama. En een uitgeruste mama. En een mama die er echt kan zíjn. Dat is alles wat hij nodig heeft. Geen ingenieuze zelfwippende wipstoelen, geen hippe speeltjes, geen dure ledikantjes of eco verantwoorde speentjes… Alleen JOU. En daarom moet jij er dus zijn voor jezelf. Dat is het grootste cadeau dat je je kind kunt geven.

Postpartum Essentials: alles wat je écht nodig hebt op een rijtje - Holy Mom (2)

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Dus. Zo.

Terug naar de essentials, want iets met lijstjes enzo. Dingen afvinken, hebben jullie daar ook zo’n behoefte aan? Vooral tegen de tijd dat je als een watermeloen op pootjes rond waggelt en de dagen tot de bevalling telt?
Hier komen mijn favorieten:

Arnica

Helpt goed tegen zwellingen, kneuzingen en beurse plekken. Tja, wat zal ik zeggen. Bevallen is niet niks. Je kunt Arnica krijgen in tabletjes. Liefst begin je daar al mee voordat de persfase aangebroken is. Kans dat je dat vergeet is groot, snap ik. Begin dan zo snel mogelijk ná de bevalling. Volg de aanbevelingen op de verpakking. VSM heeft Arnica tabletjes.

Warme sokken en dekens

Voor direct na de bevalling. Man, wat had ik het altijd koud na zo’n bevalling. Dikke deken en daar dan onder kruipen met je kleintje… heerlijk.

Healing Pads

Zelf wel gemaakt maar nooit gebruikt… Schijnbaar was ik niet zo beurs. Maar wel van andere vrouwen gehoord dat het een uitkomst was, dus bij deze: bevroren maandverband. Ja heus. Heb je een vagin*le bevalling gehad, dan kan de boel down there soms branderig aanvoelen en beurs zijn. Dit helpt enorm. Maak een hele sterke thee van Smeerwortel (of Kamille), Calendula en Lavendel. Koop bio maandverband, bijvoorbeeld die van Yoni (bij de Appie of Etos.) Laat de thee afkoelen. Haal het maandverband uit de verpakking. Giet er steeds een lepel of wat van de thee op tot ze verzadigd zijn en gooi ze op een snijplank in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn kun je ze in zo’n ziplock zakje doen (doe je dat eerst, dan plakken ze aan elkaar vast!) Gebruik er een paar per dag, wanneer nodig. Vervang wanneer ze niet meer koud zijn.

Brandnetel en Framboosblad thee

Voor de broodnodige mineralen en vitamines. En om de borstvoeding te ondersteunen. In dit blog lees je er alles over.

Instant energie

Dit Postpartum Energie Drankje was een van mijn grootste favorieten. Voedzaam, vol superfoods, geeft je een energieboost zonder je op te fokken – als je snapt wat ik bedoel. Het makkelijk is dat je een grote pot van het droge materiaal kunt maken ruim voordat je bevalt. En dan kan je partner, doula, mama of buurvrouw er daarna snel mee uit de voeten. Simpelweg een lepel van het mengsel nemen, warme (amandel)melk erbij kan plenzen en klaar is je instant drankje. Andere drankjes die ik graag maakte waren bijvoorbeeld dit Postpartum Elixer of dit Ojas Drankje.

Shatavari

Bij uitstek het kruid voor vrouwen. Niet alleen om de menstruatie te ondersteunen maar ook als voorbereiding op de zwangerschap, tijdens de zwangerschap én erna. Uhm, altijd dus, zo ongeveer. Shatavari kun je in poeder kopen en door warme melk met ghee en honing roeren, of in capsules nemen. Verschillende van de genoemde recepten bevatten ook Shatavari.

Massage

En dan liefst door iemand anders dan jezelf. I know, I know. Niet altijd haalbaar, maar áls je iemand vindt die bij je aan huis kan komen is dat echt zo’n enorm cadeau. Of kijk je partner lief aan, werkt soms ook. Zorg ervoor dat je met warme (!) sesamolie gemasseerd wordt. Je kunt ook voor het douchen jezelf masseren, of ‘invetten’ met warme olie. Ik heb dit religieus gedaan, elke dag. En man, de resultaten… Niet alleen trok de huid van mijn buik heel snel bij tot semi strak, ook mentaal hielp het mij bij mijzelf te blijven.

Bellybind

Das een verhaal apart, maar kort door de bocht: je buikgebied warm houden en ondersteunen is essentieel na de bevalling. Wanneer je baby eruit is ontstaat er een groot ‘gat’, wat gevuld wordt met lucht of ‘vata’. Een bellybind zorgt ervoor dat dat gebied warm blijft, maar ook dat je organen hun traditionele plek weer terugvinden en je schuine buikspieren weer meer naar elkaar toegroeien.

Rust

Rust, rust, rust, rust. Hoe vaak moet ik het herhalen? Al vergat je alle superfoods, alle drankjes, alle wikkels, alle toeters en bellen… Het zal mij allemaal worst wezen als je deze ene maar onthoudt: rust. Misschien handig om je daar nu alvast op voor te bereiden, aangezien het voor de meesten van ons de grootste uitdaging is, dat niksdoen. Om je te motiveren een kort verhaal: na mijn tweede bevalling ging ik gelijk weer van alles doen. Dat heb ik geweten. Mijn schuine buikspieren groeiden niet goed meer aan elkaar en ik bleef lang last hebben van mijn SI gewricht. Vooral wanneer ik rare yogahoudingen deed – want daar was ik toen nogal van. Afijn. Na mijn derde bevalling heb ik het heel, heuuul rustig aan gedaan. Als in: de eerste week amper mijn bed uit gekomen. En guess what? Alle klachten van voorgaande bevalling verdwenen. Nooit meer last van mijn SI gewrichten gehad. Buik beter hersteld. vagin* in de bloei van haar leven. Ha! Dus: je bed in. Ik meen het. Slaap wanneer je baby slaapt.

Floradix

Is je HB wat laag na de bevalling? Niet vreemd, je bent heel wat bloed verloren. Gelukkig krikt het meestal snel weer op als je goed eet. Ik vond Floradix een uitkomst. Een 100% natuurlijk drankje dat je ijzergehalte weer op pijl helpt te komen. In dit blog lees je trouwens alles over ijzertekort & zwangerschap.

Niet dragen

Draag die eerste tijd niks dat zwaarder is dan je baby. Een bordje eten op z’n tijd, een dekentje, een boek… Maar vooral: je baby. En vooral niet: zware boodschappen, of een spartelende peuter. Je bekkenbodem is nog niet voldoende hersteld om je hierin te ondersteunen. Je maakt de boel dus alleen maar erger als je kost wat kost dingen gaat lopen sjouwen. Gehoord?

Drinken

Giet wanneer je de borst of fles geeft zelf ook even iets vloeibaars naar binnen, anders vergeet je het ongetwijfeld. Brandnetelthee, borstvoedingsthee, warm water met citroen, of gewoon, waar je zin in hebt. Maar laat de cola en de sinas even achterwegen. Die extra lucht (koolzuur) kun je nu niet echt gebruiken.

Warm eten

Grote kans dat je spijsvertering van haar padje af is na de bevalling. Het luchtelement is nogal verhoogd en je vuurtje ligt wat op z’n gat. Een grote bak lasagne direct na de bevalling is daarom niet zo’n geweldig idee. Kies die eerste tijd voor warme, soepige, makkelijk verteerbare maaltijden die je spijsvertering de kans geven om rustig op te starten. Soepen zijn ideaal, of stoofpotjes, warme pap, dat soort dingen.

Bouillon

Oh jongens, hier heb ik zo van genoten!! Niet alleen is het warm, maar vooral super voedzaam en licht verteerbaar. Het geeft je immuunsysteem een boost en levert allerlei nuttige voedingsstoffen. Ik maakte een week of wat voor mijn uitgerekende datum een enorme pan vol en vroor het in potten in. Hoefde ik alleen maar tegen manlief te zeggen dat hij een pot moest laten ontdooien en daarna opwarmen. Terwijl ik prinsheerlijk in mijn nest lag. Hier lees je hoe jij ook je Postpartum bouillon kunt maken.

Rijstepap

Ja dat klinkt nogal ouderwets en dat is het waarschijnlijk ook maar who cares? Rijstepap is heel licht verteerbaar, verwarmend en zoet – precies wat je nodig hebt die eerste dagen na de bevalling. Wil je meer lezen over hoe je je spijsvertering weer op kunt starten na de bevalling? In dit blog ga ik er uitgebreid op in!

Katoenen ondergoed

Misschien overbodig, maar toch het benoemen waard. Je wilt nu echt geen synthetisch ondergoed dragen. Dat gaat veel te veel broeien en werkt een goed herstel tegen. En ach, die sexy string zal waarschijnlijk toch een beetje misplaatst voelen die eerste weken. Bloed je niet meer, dan is het heel goed om zonder ondergoed te slapen. Kan de boel even luchten 😉 En anders: (bio)katoenen ondergoed.

Voldoende eten

Ook al houdt dat in dat je je soms meer een bouwvakker voelt. Je voedt een kind en herstelt van een bevalling. Eten zul je!

Mealtrain

In sommige culturen de gewoonste zaak van de wereld: koken voor een pas bevallen vriendin, zus of dochter. Hier helaas nog niet. Super jammer, want er is weinig prettiger dan een vers gekookte maaltijd die belangeloos bezorgd wordt. Ook voor de kersverse papa, die anders alle masterchef taken op zich geschoven krijgt. Je kunt zelf een mealtrain opzetten, waarbij je mensen vraag om gedurende die 40 dagen om de beurt voor je te koken. Plan je het een beetje handig, dan heb je elke dag een warme maaltijd. Via deze site https://www.mealtrain.com kun je dat makkelijk regelen (of nog beter: LATEN regelen door een goede vriendin!) Zelf is zo’n hele mealtrain mij nooit gelukt, maar als mensen me vroegen wat ik wilde hebben, zei ik wel vaak: een gezonde warme maaltijd! En een lieve vriendin kwam ook af en toe wat brengen. Zálig – ook namens di papa.

Doula

Een postpartum doula is het paradijs op aarde. Pas bij mijn derde bevalling had ik er een, maar ik zou nooit meer anders willen – mocht het toch een elftal worden bij ons. In dit blog lees je waarom een postpartum doula meer waard is dan een blitse kinderwagen met BMS allure.

Kraambezoek

Een heikel punt, want ie-de-reen wil natuurlijk dat nieuwe wereldwonder van je zien. Liefst direct. En misschien heb je daar zelf ook behoefte aan. Maar misschien ook niet. En dat is oké. Jij bent de baas, weet je nog? Het is dus ook helemaal goed om aan te geven dat je pas na die 40 dagen bezoek wilt van mensen die verder bij je vandaan staan. Of dat je je baby niet uit handen wilt geven. Of dat het bezoek maximaal 30 minuten duurt en dat papa ze daarna vriendelijk de deur uit bonjourt. Hier lees je meer over hoe je met (lastig) kraambezoek kunt dealen. Want dat kan soms nog best een uitdaging te zijn!

Dat waren ze!

Beniewd naar hoe jij jouw eigen postpartum retraite in gaat richten. Neem er de tijd voor. Gun jezelf alles. Alles waar je voelt dat je behoefte aan hebt. Meer hulp nodig? Hier kun je een Postpartum Retraite Formulier downloaden waar je zelf al je wensen in in kunt vullen. Zodat het niet alleen overzichtelijk is voor jezelf, maar ook voor je partner, de kraamhulp en andere mensen die zich in die tijd met je bemoeien 😉

Postpartum Essentials: alles wat je écht nodig hebt op een rijtje - Holy Mom (3)

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Niks meer missen van Holy mom!?

volg ons op instagram!

Post Views: 3.853

Postpartum Essentials: alles wat je écht nodig hebt op een rijtje - Holy Mom (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5670

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.